Βρετανική ομάδα θαλάσσιας ασφάλειας προειδοποίησε ότι έχει σημειωθεί ένα απροσδιόριστο περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και συστήνει να επιδεικνύεται για «εξαιρετική προσοχή». εν μέσω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Οι βρετανικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που διοικούνται από το βρετανικό ναυτικό, εξέδωσαν την προειδοποίηση νωρίς την Πέμπτη σημειώνοντας πως ερευνούν το συμβάν.

Ένας υπάλληλος των ΗΑΕ στο λιμάνι του Fujairah είπε ότι σημειώθηκε έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο Front Altair, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Οι εκρήξεις φέρονται να ήταν αποτέλεσμα «επιθέσεων» στα πετρελαιοφόρα, αν και δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο από ποια χώρα προέρχονταν τα πετρελαιοφόρα.

Οι λεπτομέρειες του συμβάντος δεν ήταν άμεσα σαφείς, αλλά ένας χειριστής δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι το πλοίο του είχε χτυπηθεί από τορπίλη. Μια άλλη ναυτιλιακή εταιρεία είπε ότι το πλοίο της πυρπολήθηκε στον Κόλπο του Ομάν.

To Reuters ανέφερε πως δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν μετά από το περιστατικό και πως τα πληρώματα είναι ασφαλή. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Al Alam, δήλωσε ότι δύο μεγάλα πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση και ακούστηκαν «διαδοχικές εκρήξεις».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4% μετά την επίθεση που δημιουργεί εντάσεις στον Κόλπο, οι οποίες αυξήθηκαν από τη διαμάχη μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περιοχή όπου έγινε το περιστατικό βρίσκεται κοντά στο Στενό του Hormuz, μια σημαντική στρατηγική πλωτή οδό μέσω της οποίας ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνά από τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής.

Δύο δεξαμενόπλοια, το Altair με σημαία των νήσων Marshal και το Kokuka Courageous με σημαία του Παναμά, εκκενώθηκαν.

Πηγή υποστήριξε στο Reuters ότι υπήρξε μια έκρηξη «ύποπτη από μια εξωτερική επίθεση».

Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι το Front Altair ανέφερε πυρκαγιά που προκλήθηκε από επίθεση και ότι το πλήρωμα είχε παραληφθεί από το κοντινό πλοίο Hyundai Dubai.

Σύμφωνα με την ναυτιλιακή εφημερίδα Trade winds news «Δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline χτυπήθηκε από τορπίλη ανοιχτά της ακτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,»

Εξάλλου, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέχει βοήθεια σε δεξαμενόπλοια έπειτα από "πιθανολογούμενη επίθεση" στον Κόλπο του Ομάν, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ

Ο συναγερμός της Πέμπτης έρχεται μετά από αυτό που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως ιρανικές επιθέσεις σε τέσσερα πετρελαιοφόρα κοντά στην ακτή των ΗΑΕ τον Μάιο.