Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Αναφορά στο προσχέδιο της δήλωσης κάνει και το Bloomberg, που σχολιάζει ότι η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με αντίποινα, για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και επίσης η ανακοίνωση θα επισημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς η ΕΕ θα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα αν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις, γράφει ακόμη το Bloomberg.

Η δήλωση, που αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες και η τελική διατύπωση μπορεί να αλλάξει, επισημαίνει τέλος το σχετικό δημοσίευμα.