Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου πέθανε στο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, στα 67 του χρόνια. Ο Μόρσι, που βρισκόταν εντός του ειδικού κλουβιού για τους κατηγορούμενους, κατέρρευσε λίγο αφότου του δόθηκε ο λόγος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, στη νεκροψία- νεκροτομή δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις προσφάτων τραυμάτων στο σώμα του. «Το δικαστήριο του επέτρεψε να μιλήσει για πέντε λεπτά. Σωριάστηκε στο πάτωμα στο κλουβί των κατηγορουμένων και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας.

Κάλεσμα σε συγκεντρώσεις για τον θάνατο του Μόρσι
Στην ανακοίνωσή της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του Μοχάμεντ Μόρσι. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα για συγκεντρώσεις έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου, σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του Μόρσι, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί.

Η οργάνωση Human Rights Watch έβγαλε ανακοίνωση για τον θάνατο του Μόρσι, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντί του. «Είναι φοβερό όμως απόλυτα προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του», έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.