Ο Τραμπ προειδοποίησε για αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν και τελευταία στιγμή να πήρε πίσω την εντολή, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει εντολή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για τον βομβαρδισμό ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων στην ιρανική επικράτεια, ως αντίποινα για την κατάρριψη drone την Πέμπτη.

«Δεν θέλω πόλεμο», φέρεται να διεμήνυσε ο Τραμπ στο Ιράν, σύμφωνα με το Reuters, πριν τους βομβαρδισμούς. Παράλληλα, το Russia Today αναφέρει πως η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη για επικείμενη επίθεση έγινε αρκετές ώρες πριν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τελευταία στιγμή να μην γίνουν οι επιθέσεις. Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή.

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Τραμπ. Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.