Σε ομιλία του σε τελετή των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, ο Ακάρ είπε ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και τα περίχωρά της συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέρα νύχτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της χώρας, του έθνους μας και των πολιτικών και αδελφών μας της "ΤΔΒΚ" στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι».

«Όπως έχω πει και στην αρχή εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, σεβόμαστε τις διμερείς σχέσεις, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε να επικρατήσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας σε κάθε πλευρά», είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε: «Ωστόσο έχουμε πει στην άλλη πλευρά ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων και συνεχίζουμε να το λέμε με κάθε ευκαιρία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τους γείτονές της. «Θέλουμε αυτό να γίνει αντιληπτό. Εάν δεν γίνει αντιληπτό και με κάποια τετελεσμένα προσβληθούν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τ/κ δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και οπωσδήποτε θα τερματίσουμε αυτά τα τετελεσμένα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε: ΅«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές που έχουμε "αδειοδότηση". Όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και σε εκείνο το νησί που ζουν και οι ομογενείς μας. Θα κάνουμε τις έρευνές μας στις περιοχές που η "ΤΔΒΚ" μας "αδειοδότησε"», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.