«Μετράω τα λόγια μου όταν λέω ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή. Εν μέσω των διεθνών εμπορικών εντάσεων, στέλνουμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα μαζί με τους εταίρους μας της Mercosur», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Βραζιλία χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» ενώ η Αργεντινή έκανε λόγο για μια συμφωνία «χωρίς προηγούμενο».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας αυτής έγινε τη στιγμή που οι ηγέτες των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου βρίσκονται στην Οσάκα της Ιαπωνίας για τη σύνοδο της G20.

Η συμφωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ, καθώς αφορά 770 εκατομμύρια καταναλωτές.

Προκαλεί όμως ταυτόχρονα βαθιά ανησυχία στους Ευρωπαίους αγρότες που φοβούνται τον ανταγωνισμό, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει στο κλίμα.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις 28 χώρες μέλη και κατόπιν να επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2018 η ΕΕ και η Mercosur είχαν εμπορικές συναλλαγές ύψους περίπου 88 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι χώρες της Νότιας Αμερικής εξάγουν κυρίως αγροτικά προϊόντα και οι Ευρωπαίοι βιομηχανικά και φαρμακευτικά.