Το αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε τη νύκτα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακου ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος, τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύκτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας, ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στην χώρα μας αφού έχασε τον στόχο του», δήλωσε ο Οζερσάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να σημειώσουμε πως μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Πενταδάκτυλο, μετά από την ισχυρή έκρηξη στα Κατεχόμενα

Στο σημείο βρέθηκε άμεσα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι πρόκειται για ρωσικής προέλευσης βλήμα, συνδέοντας το συμβάν με τον πόλεμο στη Συρία, ωστόσο τα ακριβή αίτια θα διαφανούν μετά τις εξετάσεις στα τεκμήρια που λήφθηκαν από τον τόπο. 

Στρατηγός εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς

Εντωμεταξύ, κληθείς να σχολιάσει την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο, που προκάλεσε αναστάτωση σε κατεχόμενα αλλά και ελεύθερες περιοχές, ο στρατηγός εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, είπε ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο από τη βόρεια Συρία εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών τα οποία εκείνη την ώρα διενεργούσαν επίθεση κατά ιρανικών στόχων στην πόλη Χομς.

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον 21, μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ο κ. Πενταράς απέδωσε την πτώση είτε σε ελαττωματική κατασκευή είτε σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία οδήγησαν σε εκτροπή της πορείας και πτώση στον Πενταδάκτυλο.

«Φαίνονται πτερύγια πυραύλου στη βάση του και έχει πάνω του ρωσικά γράμματα. Τέτοιους πυραύλους στην περιοχή χρησιμοποιεί η Συρία. Πρόκειται μάλλον για πύραυλο παλιάς κατασκευής, S200 που δεν έχουν και τόση αποτελεσματικότητα στη χρήση τους», είπε ο κ.Πενταράς ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα στο 100%

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: