Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο σπάζοντας τζάμια με μεταλλική μπάρα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους διαλύσουν κάνοντας χρήση ροπάλων, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Στους γύρω δρόμους, ένας από τους διαδηλωτές, ο Σαμ Μου, που κρατούσε μαύρες σημαίες, εξήγησε σχετικά μιλώντας στο AFP: «Αυτό είναι το σύμβολο της πτώσης της πόλης μας». «Οι ελευθερίες της πόλης μας συρρικνώνονται. Κατευθύνεται προς τον απολυταρχισμό», είπε.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν την εκστρατεία τους πολιτικής ανυπακοής.

«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα χάσουμε το θάρρος μας, γι’ αυτό θα βρισκόμαστε συνέχεια στους δρόμους», είπε σχετικά ο 22χρονος λογιστής Τζέισον Τσαν. «Η αντίσταση δεν είναι θέμα μιας μέρας, είναι κάτι το μακροπρόθεσμο», είπε.

Τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την 22η επέτειο παράδοσης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, η οποία τοποθετήθηκε από το Πεκίνο.

Λίγο πριν από την παραδοσιακή τελετή της έπαρσης της κινεζικής σημαίας και αυτής του Χονγκ Κονγκ, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο από την παράδοση της κυριαρχίας της πόλης από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα την 1η Ιουλίου του 1997, οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς.

Αφορμή για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κάρι Λαμ και προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται καθώς υποστηρίζουν ότι αποτελεί «ταφόπλακα» για το κράτος δικαίου στο Χονγκ Κονγκ.

Βλέποντας τις αντιδράσεις η Λαμ ανέστειλε την κύρωση του νομοσχεδίου, χωρίς ωστόσο να το αποσύρει, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις.

Από τους επτά εκατομμύρια κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, υπολογίζεται πως τα δύο εκατομμύρια λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Ως επί το πλείστον οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές, ωστόσο ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.