Η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε την πόλη της Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό. Οι κάτοικοι ξυπνώντας το πρωί της Κυριακής αντίκρισαν ένα περίεργο θέαμα, αφού ένα παχύ στρώμα πάγου που έφτανε έως τα 1.5-2 μέτρα, είχε «θάψει» οχήματα.

Ο πληθυσμός της Γουαδαλάχαρα που βρίσκεται βόρεια της πόλης του Μεξικού, ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια. Συνήθως τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 31°C και μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο βίωνε ένα θερμό καλοκαίρι. Βέβαια έχουν υπάρξει χαλαζοπτώσεις και στο παρελθόν, αλλά ποτέ ξανά δεν έχει καταγραφεί κάτι τόσο έντονο.

Τουλάχιστον έξι γειτονιές στα περίχωρα της πόλης επλήγησαν από τα φαινόμενα και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 200 σπίτια είχαν ζημιές και δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν από τα έντονα φαινόμενα, ενώ δέχτηκαν κλήσεις για πλημμύρες και πτώσεις δέντρων. Δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, πέραν δύο ανθρώπων που σύμφωνα με την πολιτική προστασία «εμφάνισαν πρώιμα σημάδια υποθερμίας».

Η πολιτική προστασία με την αρωγή του στρατού προσπαθεί να καθαρίσει όλους τους δρόμους από το χαλάζι και γι' αυτό το λόγο επιστρατεύθηκαν ειδικά μηχανήματα.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνήτης Ενρίκε Άλφαρο «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες σκηνές στη Γουαδαλαχάρα» και προσέθεσε «το χαλάζι ήταν πάνω από ένα μέτρο και μετά αναρωτιόμαστε εάν υφίσταται η κλιματική αλλαγή».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες, στις νότιες ΗΠΑ και στα σύνορα με το Μεξικό έχουν συμβάλλει μετεωρολογικά, ώστε να δημιουργηθούν καταιγίδες κατά μήκος των συνόρων δημιουργώντας διαφορετικές αέριες μάζες. Μία από αυτές τις καταιγίδες ξέφυγε εκτός ορίων και σε συνδυασμό με την ορεινή τοποθεσία της πόλης, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής της πρωτοφανούς χαλαζόπτωσης.

Πηγές: Guardian, BBC, CNN