Εκ νέου σε αδιέξοδο κατέληξαν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αναφορικά με την αντικατάσταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη στελέχωση άλλων κορυφαίων θέσεων στην Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, μετά την αδυναμία εξεύρεσης συναινετικής λύσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πήρε την απόφαση να διακόψει τη συνεδρίαση και να τη μεταθέσει για αύριο στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα).

Όπως είχε μεταδόσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων νωρίτερα, δύο κορυφαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πλησιάζουν σε συμφωνία για να διορίσουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό, Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κεντροδεξιά, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., πρόσθεσαν οι δύο διπλωμάτες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί έπειτα από περισσότερο από 18 ώρες συνομιλιών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιλογή του Τίμερμανς έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας Βέμπερ, που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως αντάλλαγμα προτάθηκε ο Γερμανός πολιτικός, Μάνφρεντ Βέμπερ, να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων.

Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να έγινε στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Εκεί, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται να αποδέχθηκε οριστικά το τέλος της υποψηφιότητας Βέμπερ ως το διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σήμερα, στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αξιωματούχος. Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.