Το δικό της «Βατικανό» σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ένα οικιστικό έργο που εκτιμάται να κοστίσει περί τα δύο δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vedomosti», οι συνομιλίες των εκκλησιαστικών αρχών με τις αρχές της πόλης Σεργκίεφ Ποσάντ στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας άρχισαν από το 2017.

Η Σεργκίεφ Ποσάντ βρίσκεται στην Αγία Τριάδα του μοναστηριού του Αγίου Σέργιου, που θεωρείται το πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Νωρίτερα φέτος, η Εκκλησία ζήτησε από τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να υποστηρίξει το έργο, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της εφημερίδας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1345 από τον αγαπητό των Ρώσων Άγιο, Σεργκέι Ραντονέσκι, ο οποίος έχτισε μια ξύλινη εκκλησία προς τιμή της Αγίας Τριάδας στο λόφο Μάκοβετς. Το καθεστώς της Λάβρας ή του μοναστικού οικισμού, η μονή το απέκτησε στα 1744.

Όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, η Ρωσική εκκλησία σχεδιάζει τώρα γύρω από το μοναστήρι να χτίσει ένα μεγάλο συγκρότημα κτηρίων κι ως πηγή έμπνευσης αναφέρεται το Βατικανό, η Ιερουσαλήμ και η Μέκκα.

Η στρατηγική απαιτεί την αναδιάρθρωση της Σεργκίεφ Ποσάντ, σε πνευματικές, οικιστικές και διοικητικές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Μιχαήλ Τοκάρεφ, εκτιμά ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 140 δισ. ρούβλια, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, και ότι θα καταλάβει το ένα τρίτο του κέντρου της πόλης, ανεβάζοντας την ποιότητα της πόλης μέσω της δημιουργί μουσείων, πολιτιστικών κέντρων, θεολογικών βιβλιοθηκών, ξενοδοχείων, εκκλησιαστικού δικαστηρίου, Ιατρικού Ορθόδοξου Κέντρου και Κέντρο Πολυμέσων.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: