Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ. Είναι οι πρώτες τόσο έντονες διαμαρτυρίες μετά την επέμβαση του στρατού σε κατασκήνωση διαδηλωτών στις αρχές Ιουνίου, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 128 ανθρώπων.

Περίπου δέκα χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής, με κύριο αίτημα την παράδοση της εξουσίας από το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο, με τις δυνάμεις ασφαλείας ν' αντιδρούν με τη χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του εκπροσώπου του Συμβουλίου στρατηγού Σεμσεντίν Καμπάσι, όπως «Καμπάσι είσαι ψεύτης – η επανάσταση μόλις ξεκίνησε» και «Αίμα για αίμα, δεν θα αποδεχτούμε κανέναν συμβιβασμό».

Οι πορείες στο Σουδάν άρχισαν στην Αμπτάρα τον περασμένο Δεκέμβριο κατά του επί χρόνια δικτάτορα της χώρας Ομάρ αλ-Μπασίρ, αλλά από τη στιγμή που ο στρατός τον ανέτρεψε τον Απρίλιο με πραξικόπημα, η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς στρατιωτικού νόμου.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των διαδηλωτών και του στρατού για μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας, σταμάτησαν τον τελευταίο μήνα, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βία εναντίον των εξεγερμένων στο Χαρτούμ.

Οι συγκεντρώσεις της Κυριακής συνέπεσαν με την 30η επέτειο, από το ισλαμικό πραξικόπημα που είχε φέρει τον Μπασίρ στην εξουσία. Οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, προτού κατευθυνθούν προς τις γειτονιές όπου ζουν οι οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, ώστε ν' αποδώσουν φόρο τιμής «στα σπίτια των μαρτύρων». Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη λεωφόρο αεροδρομίου, όπου και μπλοκαρίστηκαν από περίπου 50 οχήματα της αστυνομίας και παραστρατιωτικών οργανώσεων. Επίσης αποκλείστηκαν οι γέφυρες γύρω από το Χαρτούμ, μετά το κάλεσμα της Ένωσης Επαγγελματιών του Σουδάν, ενός εμπορικού σωματείου και του κύριου όγκου των διαδηλωτών, να κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Η Ενάς Σαλάχ, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη λεωφόρο αεροδρομίου δήλωσε ότι συμμετέχει εξαιτίας, «των ψεμάτων του Στρατιωτικού Συμβουλίου. Λένε ότι δεν θέλουν την εξουσία, ας το αποδείξουν και στην πράξη».

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ομντουρμάν, μια πόλη στις όχθες του Νείλου και κοντά στο Χαρτούμ. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με στόχο να προσεγγίσουν την πρωτεύουσα, ωστόσο η γέφυρα ήταν κλειστή και οι αστυνομικές δυνάμεις τους αναχαίτισαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Ο Αμζάντ Γιουσέφ, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης δήλωσε, «Δεν θα πάμε σπίτι μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της επανάστασης, να έχουμε μία πολιτική κυβέρνηση».

Πηγή: Guardian