Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Ελλάδα λόγω των υποχρεώσεων της προεκλογικής περιόδου και όρισε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ως εκπρόσωπό του. 

Παρά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις 18 ωρών Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Από νωρίς είχε διαφανεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι δυσκολίες για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι είναι ο Γερμανός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Ολλανδός υποψήφιος των Σοσιαλιστών και νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. 

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα, όταν στο τραπέζι έπεσαν και τα άλλα αξιώματα για τα οποία αναζητούνται λύσεις: Ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο πρέοδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και εμμέσως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη διάρκεια των συζητήσεων της Δευτέρας διαφάνηκε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με τον κ. Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν και τον κ. Βέμπερ στην προεδρία της Ευρωβουλής, όμως αυτό μένει να αποδειχτεί. 

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, για πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τραπέζι έπεσαν οι υποψηφιότητες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και της Βουλγάρας επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργίεβα.

Για επικεφαλής εξωτερικής διπλωματίας τα ονόματα που ακούστηκαν χωρίς να επιβεβαιωθούν ήταν της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και εναλλακτικά του Σαρλ Μισέλ, ενώ για την ΕΚΤ το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ.