Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι στενή σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ. Για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προωθείται η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Άλλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ως πιθανός διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ ο Μάρος Σέφκοβιτς της Σλοβακίας μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Επίσης στην κούρσα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπαίνει η 37χρονη Σκα Κέλερ των Πρασίνων.

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους και τώρα διεκδικούν ανώτερες θέσεις: αύριο, Τετάρτη, εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το κόμμα της 37χρονης Σκα Κέλερ, θα την προτείνει για την Προεδρία», γράφει το Spiegel online.

Η ίδια δήλωσε σχετικά: «Θέλω να καταστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό και πιο διαφανές».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του αύριο 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την ανάδειξη νέων αξιωματούχων στα όργανα της ΕΕ διακόπηκαν χθες Δευτέρα και συνεχίζονται σήμερα.