Η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη 80 εκατομμυρίων επαγγελμάτων μέχρι το 2030, με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C μέχρι το τέλος του αιώνα, θα οδηγήσει σε μία πτώση των ωρών εργασίας σ' ένα ποσοστό 2,2%, το οποίο ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια επαγγέλματα πλήρους απασχόλησης, κάτι το οποίο θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αναφέρει ότι οι άνθρωποι θα αδυνατούν να εργαστούν, λόγω των κινδύνων που θα ελλοχεύουν για την υγεία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, «η επίδραση των θερμικών παρενοχλήσεων είναι μία σοβαρή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην αποδοτικότητα της εργασίας», είπε η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της οργάνωσης, Κάθριν Σάτζετ.

Η θερμική παρενόχληση παρατηρείται όταν το ανθρώπινο σώμα απορροφά περισσότερη ζέστη από την υποφερτή. Επίσης οι προβλέψεις της οργάνωσης αναφέρουν ότι οι αγρότες και ειδικότερα οι γυναίκες που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του τομέα με συνολικά 940 εκατομμύρια, θα έχουν μία συρρίκνωση μέχρι και 60% το 2030.

Ακόμα εάν οι θερμοκρασίες συνεχίζουν ν' ανεβαίνουν μ' αυτόν τον ρυθμό, θα επηρεάσουν και την κατασκευαστική βιομηχανία, όπου θα χαθεί περίπου το 19% των εργατοωρών και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες, στην νοτιοανατολική Ασία και στη δυτική Αφρική, ενώ η θερμική παρενόχληση θα έχει επίδραση τόσο στον αθλητισμό, όσο και οι μεταφορές, στη βιομηχανία και στον τουρισμό. «Επιπρόσθετα με τα τρομερά οικονομικά κόστη λόγω της θερμικής παρενόχλησης, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες, όπως και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους πιο ευάλωτους και απολύσεις», προειδοποίησε η Σάτζετ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης τόνισε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει περισσότερους από 38.000 θανάτους το χρόνο παγκοσμίως από το 2030 μέχρι το 2050.

Το 2015 οι χώρες υπέγραψαν την συνθήκη του Παρισιού με στόχο την μείωση της ανόδου της θερμοκρασίας, που όμως συνεχίζει ν' ανεβαίνει ανά ένα βαθμό. Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι αν συνεχιστεί αυτή η άνοδος, ο πλανήτης δεν θα μπορεί να συντηρήσει ζωή, θα καταστραφεί ο αγροτικός τομέας και θα καλυφθούν από τη θάλασσα ολόκληρες πόλεις. Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τόνισε την περασμένη εβδομάδα, ότι το 2019 τείνει να γίνει το πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, ενώ και η περίοδος 2015-2019, είναι η πενταετία όπου έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Πηγή: Al Jazeera