Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η αιτία της φωτιάς παραμένει άγνωστη.

Την στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, το υποβρύχιο βρισκόταν σε ρωσικά χωρικά ύδατα και εκτελούσε βυθομετρήσεις. 

Οι άνδρες του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

«Την 1η Ιουλίου στα ρωσικά χωρικά ύδατα 14 ναύτες υποβρυχίων που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, που είχε αποστολή να μελετήσει τον θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα και τον πυθμένα του Ειρηνικού για σκοπούς του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας , έχασαν την ζωή τους, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις».αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Η πυρκαγιά κατασβέσθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και αυτή την στιγμή το βαθυσκάφος βρίσκεται στον ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ έχει δοθεί εντολή για την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαλευκανθούν τα αιτία της πυρκαγιάς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «μεγάλη απώλεια» το θάνατο των 14 ναυτών, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για την τραγωδία αυτήν.

Τον Αύγουστο του 2000 το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίστηκε στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ύστερα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πρωραίο του τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώματος