Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δημοσιοποίησε και τις επιλογές των προσώπων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής:

Για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι «28» επέλεξαν τη Γερμανίδα νυν υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιλέχθηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ

Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπορέλ 

Για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προταθεί η Γαλλίδα νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Μένει να ανακοινωθεί η θέση (ή οι θέσεις) για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως οι ηγέτες θα επιθυμούσαν ένα Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας και έναν πρόεδρο από το ΕΛΚ για το δεύτερο. 

Ο υποψήφιος αυτός αναμένεται να είναι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι. Η εκλογή του αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο Τετάρτη. 

Ο Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Από τις επιλογές των προσώπων αυτών προκύπτει ότι Γαλλία και Γερμανία αναλαμβάνουν δύο εκ των πιο προβεβλημένων θέσεων στην ΕΕ: Την προεδρία της Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιλογή της θα ήταν ομόφωνη, αν δεν υπήρχε μία αποχή: Εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου!

Όπως εξήγησε η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ δημιουργεί «καραμπόλα» στο ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει νέα ηγεσία.

H ίδια η κα Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδικασία της επιλογής ζήτησε να σνασταλούν προσωρινά τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του Ταμείου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως έλαβε τη δέσμευση των συναδέλφων ηγετών ότι ένας Σοσιαλιστής θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ανταγωνισμού στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος ότι η χώρα του θα πάρει επίσης μια θέση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.