Η Nike κυκλοφόρησε το μοντέλο Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, όμως μία μέρα πριν τους εορτασμούς ανακοίνωσε πως το αποσύρει.

Τα Air Max 1 Quick Strike Fourth of July είναι διακοσμημένα στο πίσω μέρος με την παραλλαγή «Μπέτσι Ρος» της αμερικανικής σημαίας, η οποία όμως θεωρείται πως έχει σύνδεση με τον ρατσισμό.

Στην συγκεκριμένη παραλλαγή η σημαία των ΗΠΑ έχει 13 αστέρια, τα οποία συμβολίζουν τις πρώτες πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Βρετανία. Τα αστέρια βρίσκονται σε κύκλο στο μπλε τετράγωνο του αμερικανικού εθνικού συμβόλου. Η «Μπέτσι Ρος» είχε χρησιμοποιηθεί το διάστημα 1777-1795 και πλέον θεωρείται το σύμβολο της καταπίεσης των σκλάβων.

Οι διαμαρτυρίες για το νέο μοντέλο της Nike πυροδοτήθηκαν μετά την οργισμένη διαπίστωση του αγαπημένου «πασαδόρου» του ράγκμπι, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός και για τη διαμαρτυρία του κατά της αστυνομικής βίας στους Αφροαμερικανούς, όταν γονάτισε κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.

Το αποκορύφωμα στις διαμαρτυρίες ήταν η απόφαση του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αριζόνα Νταγκ Ντιούσεϊ να ανακαλέσει την χορηγία από τη Nike για την κατασκευή ενός κτηρίου της πολιτειακής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με αυτήν την απόφαση. Ντρέπομαι για τη Nike» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Η Nike αποφάσισε να αποσύρει το μοντέλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει και είχε μάλιστα ιδιαίτερα καλές πωλήσεις. Πλέον, ζευγάρια του Air Max 1 Quick Strike Fourth of July έχουν καταλήξει σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπου πλέον διατίθενται με τιμές δεκαπλάσιες των 140 δολαρίων της τιμής τους στην αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία ξεσηκώνει σάλο για το μήνυμα που εκπέμπουν μοντέλα παπουτσιών της. Στις αρχές του χρόνου πολλοί Μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο είχαν μαζέψει υπογραφές για να αποσυρθεί ένα μοντέλο πάλι της σειράς Air Max, καθώς θεωρούσαν πως ο λογότυπος του μοντέλου εάν ειπωθεί με ιδιαίτερο τρόπο μπορεί να παραπέμψει στην λέξη «Αλλάχ», που η επίκλησή του στις πατούσες ενός παπουτσιού αποτελεί προσβλητική και βλάσφημη χειρονομία.