Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κίνησης αυτής στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8%, έχοντας καταγράψει βουτιά έως και 30% κατά την κρίση της τουρκικής λίρας.

Ο αναλυτής της Isik Securities Γιουσούφ Καβάκ δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένεται τώρα να μειώσει τα επιτόκια με πιο επιθετικό τρόπο κατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου. «Ενισχύεται η εκτίμηση στην αγορά ότι ίσως υπάρχει μια ισχυρότερη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε.

Η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη έγινε μερικές ημέρες πριν την αναμενόμενη παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, μια κίνηση που πιθανόν να οδηγήσει σε νέες αμερικανικές κυρώσεις, ασκώντας έτσι περαιτέρω πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

«Το S-400 αναμένεται να παραδοθεί αυτή την εβδομάδα. Εάν οι αμερικανικές κυρώσεις μπουν στην ατζέντα, μαζί με τις εκτιμήσεις για την κεντρική τράπεζα, η λίρα ίσως κινηθεί στο επίπεδο των 6 (λιρών ανά δολάριο) και πέρα από αυτό», πρόσθεσε ο Καβάκ.

Ο κυβερνήτης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια, η τετραετής θητεία του οποίου επρόκειτο να διαρκέσει ως το 2020, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ, με διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου.

Ο Ουισάλ, που ήταν στη θέση του υποδιοικητή εδώ και τρία χρόνια, θεωρείται από τους αξιωματούχους που τίθενται υπέρ μιας πιο χαλαρής πολιτικής. Δεν δόθηκε επίσημα κάποιος λόγος για την αποπομπή του Τσετίνκαγια αλλά κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για απογοήτευση του Ερντογάν που η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 24% από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να στηρίξει τη λίρα.