Η συνεχιζόμενη ένταση και οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έφεραν την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η «κλιμάκωση» εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους θα φέρει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανάρτηση στο Twitter του Ντόναλντ Τουσκ:

«Παρόλο που είχαμε τις καλύτερες προθέσεις για να κρατήσουμε τις σχέσει καλές γειτονίας με την Τουρκία, η τελευταία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση και να προκαλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους όπως η Κύπρος, κάτι το οποίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η αντίδραση Τουσκ ήρθε ως απάντηση στις απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο οποίος έβαλε και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπονοώντας ότι παίρνει το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλλά η προκλητική στάση της Τουρκίας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το υπουργείο Άμυνας, ανέβασε φωτογραφίες μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, τονίζοντας ότι οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν και αναφέροντας ότι τουρκικά πλοία και αεροσκάφη συνοδεύουν τα σκάφη γεώτρησης «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και το σεισμικό πλοίο «Μπαρμπαρός».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ζητήσει την κατάρτιση προτάσεων ώστε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.