«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του», δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης στην Jerusalem Post.

Αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί ενώ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ρόναλντ Λόντερ, ανέφερε σε δήλωσή του πως ο πρωθυπουργός «είναι ένας πραγματικός σύμμαχος του Ισραήλ που είχε πάντα φίλιους δεσμούς με την εβραϊκή ελληνική κοινότητα».

Δεν φαίνεται πως υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπο του Μάκη Βορίδη.

«Έχει ιστορικό αντισημιτικών δράσεων και δηλώσεων», αναφέρει για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Jerusalem Post.

«Σύμφωνα με την Φιλίππα Χατζησάββα, πολιτική επιστήμων και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως ήταν κάποτε, αλλά έχει ένα νέο ιδεολογικό προφίλ στο οποίο υπάρχουν και ακροδεξιές φωνές», αναφέρει η Jerusalem Post.

«Ο Βορίδης θεωρείται ως μία από αυτές τις φωνές. Ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και κατέβηκε στις εθνικές εκλογές μαζί με έναν άνδρα που είχε γράψει 1.400 σελίδες για τους Εβραίους. Και το 2005 μπήκε στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη που κατηγορούσε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και έλεγε μετά την επιχείρηση του Ισραήλ το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας πως “οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα”», συνεχίζει το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

«Το 2012 ο Έλληνας Εβραίος Sabby Minos έγραφε στη Haaretz πως ο Βορίδης έχει “μακρά ιστορία στη άρνηση του Ολοκαυτώματος, στον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία, με απειλές κατά εβραϊκών οικογενειών, μεταναστών και αριστεριστών”. Ο Minos έγραφε πως ο Βορίδης ήταν μαθητής μαζί του στο Κολλέγιο Αθηνών και δημιούργησε την φασιστική ομάδα “Ελεύθεροι Μαθητές” που ζωγράφιζε σβάστικες στους τοίχους και τα μέλη της χαιρετούσαν το ένα το άλλο με τον ναζιστικό χαιρετισμό heil hitler», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Βορίδης πήγε στη ΝΔ το 2012 και το 2014 έγινε υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά από διαμαρτυρίες της μικρής εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδος για την υπουργοποίησή του έγραψε επιστολή στην οποία ανέφερε πως θα βάλει τέλος στις αντισημιτικές ρατσιστικές προκαταλήψεις που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εκείνη την εποχή ο Βορίδης αντικαταστάθηκε από άλλον ακροδεξιό πολιτικό με αντισημιτικό παρελθόν, τον Άδωνι Γεωργιάδη, που ορκίστηκε υπουργός την Τετάρτη», σχολιάζει η Jerusalem Post.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο παρελθόν του κ. Γεωργιάδη επισημαίνοντας πως «είναι ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου που προμόταρε το βιβλίο “Εβραίοι: Όλη η αλήθεια” που έγραψε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως “ναζί, φασίστα, αντιδημοκράτη, αντισημιτικό”. Ο Γεωργιάδης είχε πει στο παρελθόν πως όλες οι τράπεζες ανήκουν σε Εβραίους και το εβραϊκό λόμπι καθορίζει τη μοίρα του ελληνικού χρέους», αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη πως θα «μελετήσει» τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Μάκη Βορίδη, «ωστόσο το έκανε πλαγίως λέγοντας πως ο νέος υπουργός έχει ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις».

Επίσης «ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Συνεδρίου, Yaakov Hagoel ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτο γιατί ο Μητσοτάκης υποστηρίζει το Ισραήλ και τους Εβραίους αλλά είναι απαγορευτικό να διορίζει έναν αντισημιτικό υπουργό».