Το πράσινο φως για την επιβολή φόρου σε τεχνολογικούς κολοσσούς έδωσε σήμερα το γαλλικό κοινοβούλιο με την έγκριση του τελικού νομοσχεδίου από την Γερουσία και παρά την έρευνα που είχε γίνει από τις ΗΠΑ, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο μέτωπο στην εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει την επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν στη Γαλλία σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στην ίδια τη χώρα και 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα ο φόρος θα έχει αναδρομική ισχύ για την τρέχουσα χρονιά του 2019.

Δεδομένων των συνθηκών ο φόρος υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους, μεταξύ των οποίων Google, Amazon, Facebook και Apple -γνωστές με το ακρώνυμο Gafa- καθώς και τις Meetic, Airbnb, Instagram ακόμα και τη γαλλική Criteo. Από την εισφορά του συγκεκριμένου φόρου μάλιστα υπολογίζεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 εκατ. το 2020.

Ο συγκεκριμένος νόμος ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε χθες τη διενέργεια σχετικής έρευνας, ενέργεια που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επιβολή δασμών ή άλλων εμπορικών περιορισμών από τις ΗΠΑ σε μορφή αντίποινων. 

«Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές αλλά μέσω άλλων τρόπων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στα μέλη της Γερουσίας πριν την τελική ψηφοφορία. «Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος, αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα και θα συνεχίσει να αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα», δήλωσε.

«Θα ήθελα να επαναλάβω στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι αυτό οφείλει να είναι ένα κίνητρο προς αυτούς για να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις εργασίες πάνω σε μια διεθνή λύση για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ», πρόσθεσε.

Η Γαλλία προχώρησε με την επιβολή φόρου αφού οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν φόρο που να ισχύει σε όλο το μπλοκ λόγω των αντιδράσεων από την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η διαμάχη για τον λεγόμενο «ψηφιακό» φόρο είναι διαφορετική από την εμπορική διαμάχη αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Τραμπ σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο φόρος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα τις αμερικανικές εταιρίες και θα επηρεάσει επίσης ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συζήτηση για την υιοθέτηση ενιαίου ψηφιακού φόρου μεταξύ των μελών της ΕΕ έχει προκαλέσει στο παρελθόν διχογνωμία και πολύμηνες συζητήσεις. Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα με την Ευρώπη να αδυνατεί να καταλήξει σε μια ενιαία συμφωνία για το λεγόμενο φόρο GAFA (από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook, Amazon).