Μία έρευνα στους εγκεφάλους εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για βίαιη συμπεριφορά, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ίσως στο μέλλον να είναι σε θέση να προβλέψουν τα βίαια εγκλήματα πριν αυτά συμβούν.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαφορές στα φυσικά χαρακτηριστικά των εγκληματιών που έχουν διαπράξει ανθρωποκτονίες και σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί για πράξεις βίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 808 έγκλειστοι σε φυλακές και η εγκεφαλική απεικόνιση με χρήση MRI, έδειξε ότι υπάρχουν διαφορές σε δύο περιοχές του εγκεφάλου.

«Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι οι εγκληματίες που είχαν διαπράξει ανθρωποκτονίες είχαν λιγότερη φαιά ουσία σ' αυτές τις περιοχές σε σχέση με αυτούς που ήταν απλώς βίαιοι ή καθόλου βίαιοι», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας ο Κεντ Κέλι.

Οι διαφορές στην ανατομία των εγκεφάλων ανάμεσα στους εγκληματίες που είχαν βίαιη συμπεριφορά ήταν μικρές, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ήταν εμφανής η διαφορά σε σχέση μ' εκείνους που είχαν διαπράξει ανθρωποκτονία.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να χρησιμοποιήσουμε την νευροεπιστήμη με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε ποιος πρόκειται να έχει δολοφονική συμπεριφορά και να διευκρινίσουμε σε ποιους νευρολογικούς παράγοντες οφείλεται αυτή», συμπλήρωσε ο Κέλι.

Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί η έρευνα και σε ανήλικους, αφού στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν μόνο ενήλικες.

Ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι να καταδικάσεις κάποιον ως δολοφόνο πριν καν διαπράξει κάποιο φόνο, θα ανοίξει ουσιαστικά έναν κύκλο κακομεταχείρισης.

Πηγή: dailymail.co.uk