Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ολοκλήρωσαν μία έρευνα παίρνοντας δείγματα τόσο από «νέα» όσο και από «γέρικα» δέντρα από το Εθνικό Πάρκο δέντρων του Ιησού (Joshua tree).

Η έρευνα έδειξε ότι εάν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τα δέντρα του Ιησού θα εξαφανιστούν εντελώς από την περιοχή, μέχρι το τέλος του αιώνα. Μάλιστα το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι με μία δραστική μείωση στους ρύπους που επιφέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μόλις το 14%, θα επιζήσει μεταξύ 2070 και 2099.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα πιο μεγάλα δέντρα του Ιησού θα είναι ικανά να επιβιώσουν μικρές περιόδους ξηρασίας, καθώς διαθέτουν ένα σύστημα, το οποίο μπορεί να απορροφήσει νερό. Αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότερα δέντρα θα καταφέρνουν να μεγαλώνουν.

Ακόμα ένα πρόβλημα που έχουν ν' αντιμετωπίσουν τα δέντρα είναι οι φωτιές, οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από τα αέρια και τους ρύπους των αυτοκινήτων.

Τα δέντρα του Ιησού μπορούν να ζήσουν μέχρι 300 χρόνια και φτάνουν στη φάση της ωρίμανσης τους γύρω στα 60.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Λιν Σουίτ, «το μέλλον αυτών των παράξενων και εκπληκτικών δέντρων είναι στα χέρια όλων μας».

Πηγή: dailymail.co.uk