Στο υπουργικό συμβούλιο παίρνουν θέση οι πιο σκληροί οπαδοί του Brexit, ενώ στα «πίσω έδρανα» μένουν οι μετριοπαθείς.

O Ντόμινικ Ράαμπ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο 45χρονος Ράαμπ, από τη νέα γενιά των Βρετανών Συντηρητικών, θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής. Υπήρξε υπουργός Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι αλλά παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη στρατηγική που ακολουθούσε η πρωθυπουργός. Μετά την παραίτηση της Μέι, έθεσε υποψηφιότητα για να την διαδεχθεί.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το διορισμό του, ο Ράαμπ  είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κατά προτίμηση με μια συμφωνία.

Ο Τζόνσον εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίτι Πατέλ, την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης. Η 47χρονη Πατέλ είναι ινδικής καταγωγής, γεννημένη στη Βρετανία. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι τον Νοέμβριο του 2017, όταν έγινε γνωστό ότι είχε συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους εν αγνοία του Λονδίνου, κάτι που παραβίαζε το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ μετακινείται στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του παραιτηθέντος Φίλιπ Χάμοντ.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Τον Μπεν Γουάλας επέλεξε ως τον επόμενο υπουργό Άμυνας. Ο 49χρονος Γουάλας έχει υπηρετήσει μέχρι σήμερα μόνο σε θέσεις υφυπουργού. Μετά τις σχολικές σπουδές του ο Μπεν Γουάλας εργάστηκε ως δάσκαλος του σκι και στη συνέχεια μπήκε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε επίσης στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Το 2018 προειδοποίησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα καθιστούσε τη Βρετανία πιο ευάλωτη σε επιθέσεις επειδή δεν θα μοιραζόταν πλέον πληροφορίες με τις Βρυξέλλες, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Ο Τζόνσον διόρισε επίσης υπουργό Εμπορίου την Λιζ Τρας, 43 ετών. Η Τρας είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όμως έχει δηλώσει ότι πλέον άλλαξε άποψη και ζητά να χρησιμοποιήσει η χώρα αυτήν την ευκαιρία της αποχώρησης για να μεταμορφώσει την οικονομία της.

Ο υπουργός Οικονομικών Φιλιπ Χάμον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντειβιντ Γκόκ και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρντ είχαν από πριν υποβάλει την παραίτησή τους, λέγοντας πως δεν μπορούν να υπηρετήσουν μία κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον.