Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας και «αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την ΕΕ», όπως περιέγραψε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών με την Βρετανία, Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήριζε «απαράδεκτα» τα αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον για αλλαγές στη συμφωνία και προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει να ετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το backstop (το δίχτυ ασφαλείας που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας) πράγμα που ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε κατηγορηματικά ως «προφανώς απαράδεκτο» σε email του προς τα 27 κράτη-μέλη.

«Όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της 'μη συμφωνίας'», πρόσθεσε.

«Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» σημείωσε ο Μπαρνιέ και κατέληγε: «Παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία».