Σύμφωνα με τον WMO, το κύμα καύσωνα κατευθύνεται τώρα προς την Γροιλανδία, όπου απειλεί να προκαλέσει την τήξη του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του WMO δήλωσε ότι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται απο την Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο».

«Χτύπησε κόκκινο» ο υδράργυρος την Πέμπτη

«Έλιωσαν» χθες οι χώρες της δυτικής Ευρώπης με τον υδράργυρο να καταρρίπτει ρεκόρ σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γερμανία ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Λίνγκεν στην Κάτω Σαξονία καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5°C που καταγράφηκε χθες στο Γκάιλενκιρχεν.

Στο Βέλγιο ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 40,6 βαθμούς Κελσίου στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Λόγω της αφόρητης ζέστης, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας IRM κήρυξε σε «κόκκινο» συναγερμό όλο σχεδόν το Βέλγιο (εκτός των ακτών) έως και αύριο και η  σιδηροδρομική εταιρεία Thalys έκλεισε τα εκδοτήρια σε όλους τους σταθμούς της.

Παρόμοιο σκηνικό και στη Γαλλία όπου το θερμόμετρο στο Παρίσι έφτασε στους 42,6 βαθμούς Κελσίου.