«Επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων: το κοινοβούλιο απέρριψε τη Συμφωνία αποχώρησης τρεις φορές και επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί πλήρως για την εναλλακτική λύση, δηλαδή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «η μοναδική λύση που θα μας επέτρεπε να επιτύχουμε πρόοδο προς μια συμφωνία είναι η κατάργηση του backstop».

Υπενθυμίζεται ότι το backstop αποτελεί «δίχτυ ασφαλείας» στο πλαίσιο της συμφωνίας απόσυρσης που εμποδίζει τη δημιουργία σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, κράτους μέλους της ΕΕ, εάν δεν έχει συμφωνηθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η Μέρκελ κάλεσε τον Τζόνσον να επισκεφθεί το Βερολίνο, όπως είχε κάνει χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό. Ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί τη Γαλλία σε έναν μήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί φέτος στις 24 και 26 Αυγούστου στο Μπιαρίτς. Δεν έχει διευκρινιστεί αν και πότε θα πάει στη Γερμανία.