Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε την Τρίτη την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική ENI στο οικόπεδο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ποσοστά 50-50, καθώς και είσοδο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα οικόπεδα 2, 3, 9 και 8.

Ο Υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» ότι ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και ENI, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους CEO της Total και της ENI.

Ειδικότερα ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα την χορήγηση αδειών στο οικόπεδο 7 στην κοινοπραξία της Total με την ΕΝΙ με ποσοστά 50-50 και την είσοδο της Total στα υπόλοιπα οικόπεδα στα οποία επιχειρούσε η ENI και δεν είχε άδειες η Total. Συγκεκριμένα στο οικόπεδο 2, όπου θα εισέλθει η Total με ποσοστό 20%, στο οικόπεδο 3, όπου θα εισέλθει η ίδια με ποσοστό 30%, στο οικόπεδο 9, όπου η γαλλική εταιρεία θα εισέλθει με ποσοστό 20% και στο οικόπεδο 8, όπου η Total θα εισέλθει με ποσοστό 40%.

Υπενθύμισε ότι στο οικόπεδο 8, το ποσοστό της ENI ήταν στο 100%.

«Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες», σημείωσε ο Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δοθεί οι παρατάσεις 12 μηνών για το κάθε ένα από τα οικόπεδα 2,3,9,8 και 11.

Για τα οικόπεδα 2,3,9, στα οποία η ENI είχε ποσοστό 80% και η Kοgas 20%, ο Υπουργός εξήγησε ότι η Total θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό.

Ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2019 με τις αρχές του 2020 θα έχουμε συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλες τις εταιρίες που έχουν λάβει άδειες στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες.

Πρόκειται για ερευνητικές και για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, διευκρίνισε.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του CEO της Total πριν περίπου 12 μήνες. Εργαστήκαμε σκληρά για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και ακριβώς αυτό δείχνει, ότι όπως έχουμε προγραμματίσει έτσι και συνεχίζουμε», σημείωσε ο Υπουργός σε ερώτηση ποιο μήνυμα στέλνει η Λευκωσία με τις χθεσινές αποφάσεις.

Ερωτηθείς ποιες ενέργειες προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Υπουργός είπε πως «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές, κινούμαστε και σε διπλωματικό και σε νομικό επίπεδο σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να προασπιστούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Έγκυρες πηγές εξήγησαν ότι με τη χθεσινή απόφαση δημιουργείται μια γαλλοϊταλική ομπρέλα στα οικόπεδα της ΑΟΖ, σημειώνοντας πως οι Γάλλοι έχουν επιδείξει την πιο σθεναρή αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, γι΄ αυτό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προώθησε αυτή τη λύση.

Πηγή: politis.com.cy