Όπως αναφέρει το NBC οι τρεις αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι ο Χαμζά μπιν Λάντεν σκοτώθηκε. Οι συνθήκες του θανάτου του και το αν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή, δεν είναι ακόμη σαφείς.

Η τελευταία γνωστή δημόσια δήλωση του Χαμζά ήταν το 2018, σε media του ομίλου της Αλ Κάιντα, όταν απειλούσε τη Σαουδική Αραβία με επίθεση και έκανε έκκληση για την ανατροπή της μοναρχίας στη χώρα.

Ο Χαμζά μπιν Λάντεν είχε επικηρυχθεί από το FBI για δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες. Πιστεύεται ότι ταξίδευε συχνά μεταξύ Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρίας και Ιράν. Ήταν παντρεμένος με την κόρη ενός ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφβανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.

Το FBI είχε προσφέρει ανταμοιβή 1 εκατ. δολαρία για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του Χαμζά.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό», επανέλαβε δύο φορές ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC