Η μητέρα επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα του Άλεν στο Ντάλας διότι ανησυχούσε σχετικά με το αν ο 21χρονος γιος της μπορεί να κριθεί ως αρκετά ώριμος ή αρκετά έμπειρος για τον χειρισμό ενός τέτοιου όπλου ώστε να αγοράσει ένα όπλο τύπου AK, σύμφωνα με το CNN.

Οι Κρις και Τζακ Ερς, οι δικηγόροι που επικαλείται το CNN, υπογράμμισαν ότι το τηλεφώνημα της μητέρας στην αστυνομία ήταν «ενημερωτικής» φύσης και δεν έγινε λόγω ανησυχιών της μητέρας ότι ο γιος της αποτελούσε απειλή για κάποιον.

«Δεν επρόκειτο για ένα ασταθές, εκρηκτικό, αλλοπρόσαλλο παιδί» δήλωσε ο Κρις Ερς στο δίκτυο. «Δεν είναι ότι χτυπούσαν καμπανάκια συναγερμού», συμπλήρωσε.

Το CNN πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το όπλο για το οποίο ρωτούσε η μητέρα την αστυνομία ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Σαββάτου. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ερευνούν την υπόθεση η επίθεση αυτή να αποτελεί έγκλημα μίσους και πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος, ένας λευκός άνδρας από το προάστιο Άλεν του Ντάλας που ονομάζεται Πάτρικ Κρούσιους, οδήγησε περίπου 1.046 χιλιόμετρα για να φτάσει στη δυτική μεθοριακή πόλη Ελ Πάσο του Τέξας και να ανοίξει πυρ στους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κατάστημα της Walmart.

Οι περισσότεροι από τους 22 ανθρώπους που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ήταν ισπανόφωνοι και μεταξύ αυτών βρίσκονταν οκτώ Μεξικανοί πολίτες. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης, ενώ στον ύποπτο, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ένα ρατσιστικό μανιφέστο κατά των μεταναστών, το οποίο οι αρχές πιστεύουν ότι έχει γραφεί από τον ύποπτο, είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο λίγο πριν από την επίθεση, την οποία ο συγγραφέας του χαρακτηρίζει «απάντηση στην εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας».

Κατά τη διάρκεια του διερευνητικού τηλεφωνήματός της στο αστυνομικό τμήμα του Άλεν που έγινε εβδομάδες νωρίτερα, τη μητέρα τη συνέδεσαν με έναν αστυνομικό ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια και ο οποίος της είπε ότι βάσει της περιγραφής της για τον γιο της, του επιτρέπεται βάσει του νόμου να αγοράσει το εν λόγω όπλο, πρόσθεσε το CNN.

Η μητέρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δικηγόρων της, δεν έδωσε στην αστυνομία το όνομα του γιου της και η αστυνομία δεν επεδίωξε να λάβει κάποια επιπρόσθετη πληροφορία από αυτήν προτού τελειώσει το τηλεφώνημα.

Σε ανακοίνωση που είχε αναρτήσει το αστυνομικό τμήμα του Άλεν στο Twitter αυτήν την εβδομάδα, ανταποκρινόμενο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τυχόν προηγούμενα προβλήματα του υπόπτου με την αστυνομία, ανέφερε τρεις μόνον περιπτώσεις, ήσσονος σημασίας, που υπήρχαν στα αρχεία της για επαφές του υπόπτου με τις δυνάμεις της τάξης.

Η πιο πρόσφατη ήταν τον Μάρτιο, όταν ο ύποπτος ειδοποίησε την αστυνομία για ληστεία στο σπίτι των παππούδων του, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν εσφαλμένος συναγερμός και το επεισόδιο «έληξε χωρίς συνέχεια βάσει του πρωτοκόλλου».

Το 2016 επίσης ο ύποπτος επέβαινε σε σχολικό λεωφορείο στο οποίο σημειώθηκε ένα μικρό ατύχημα που ερεύνησε η αστυνομία, ενώ το 2014 αναφέρθηκε στην αστυνομία ότι έφυγε από το σπίτι του, στο οποίο όμως επέστρεψε περίπου 30 λεπτά αργότερα χωρίς να υπάρξει κάποιο ζήτημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία σημείωσε εξάλλου προς το CNN ότι αυτά τα τρία περιστατικά αποτελούν τις μόνες επαφές που είχε με τον κ. Κρούσιους.

Το CNN επικαλείται τέλος πηγή του περιβάλλοντος της οικογενείας του υπόπτου, η οποία δεν κατονομάζεται και η οποία δήλωσε ότι ο Κρούσιους δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή του και βρισκόταν μεταξύ της μεταφοράς του από κολλέγιο για τετραετείς σπουδές σε πανεπιστήμιο, της κατάταξής του στον στρατό ή της εξεύρεσης πλήρους απασχόλησης.

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Διεθνή Αμνηστία 

Να δείχνουν τη μέγιστη προσοχή όταν επισκέπτονται στις ΗΠΑ καλεί τους ταξιδιώτες η Διεθνής Αμνησία στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου σε Τέξας και Οχάιο.

Η Διεθνής Αμνηστία, όπως αναφέρει, αποφάσισε να εκδώσει την ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ λόγω «της ανεξέλεγκτης βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων, η οποία είναι πλέον τόσο διαδεδομένη στις ΗΠΑ που σηματοδοτεί κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η οργάνωση έχει συντάξει με τέτοιο τρόπο το κείμενο της οδηγίας της ώστε να θυμίζει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που κατά καιρούς το State Department για τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται άλλες χώρες.

Τονίζει ότι οι επισκέπτες στις ΗΠΑ πρέπει να «επαγρυπνούν πάντα και να ανησυχούν για την οπλοφορία του πληθυσμού, που είναι πανταχού παρούσα».

Κατά το κείμενο, οι επισκέπτες πρέπει να αποφεύγουν τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται πλήθη, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώρους λατρείας, σχολεία, εμπορικά κέντρα.

Η Αμνηστία στηλιτεύει την απραξία του αμερικανικού κράτους, αφού κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως «απρόθυμη να εγγυηθεί την προστασία από την ένοπλη βία» παρότι είναι υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει μέτρα ρύθμισης της πρόσβασης στα πυροβόλα όπλα ώστε να προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων.