Ο συνταγματάρχης Κάρλους Αλμπέρτου Ούστρα, που πέθανε το 2015, ήταν επικεφαλής της διαβόητης βραζιλιάνικης υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών DOI-CODI, η οποία πρωτοστάτησε στην καταστολή της βραζιλιάνικης αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2008, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι επέβλεπε προσωπικά τους βασανισμούς υπόπτων και αντιφρονούντων.

Η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας κατέγραψε 45 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Ούστρα στη διοίκηση της ασφάλειας του στρατιωτικού καθεστώτος, όπως και 502 υποθέσεις βασανισμών.

Όμως για τον Μπολσονάρου, ο Ούστρα «ήταν εθνικός ήρωας, ο οποίος απέτρεψε τον κίνδυνο η Βραζιλία να περιπέσει σε αυτό που θέλει η αριστερά σήμερα». Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε τη δήλωση αυτή πριν συναντηθεί με τη χήρα του θανόντος στρατιωτικού.

Πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών που ενηλικιώθηκε επί δικτατορίας, ο Μπολσονάρου έχει εξυμνήσει επανειλημμένα την κληρονομιά του βραζιλιάνικου στρατιωτικού καθεστώτος και συμπεριέλαβε πολλούς απόστρατους στρατηγούς στην κυβέρνηση που σχημάτισε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Το 2016, ο Μπολσονάρου είχε αφιερώσει στον Ούστρα την ψήφο με την οποία τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσας που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί δικτατορίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρου αντικατέστησε τα τέσσερα από τα επτά μέλη μιας επιτροπής επιφορτισμένης με τη διενέργεια έρευνας για τους εξαφανισθέντες στα χέρια της δικτατορίας κατά τη διάρκεια του «βρόμικου πολέμου» εναντίον ανταρτών και ακτιβιστών της βραζιλιάνικης αριστεράς. Στη θέση τους, διόρισε αξιωματικούς του στρατού και μέλη ακροδεξιών κομμάτων.

Ερωτηθείς γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση, απάντησε σε δημοσιογράφους: «υπάρχει νέος πρόεδρος· είναι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Τελεία και παύλα».

Η Ρουσέφ καταδικάζει τη δήλωση Μπολσονάρου

Την αντίδραση της κεντροαριστερής πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμας Ρουσέφ προκάλεσε η δήλωση Μπολσονάρου.

Η Ρουσέφ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η τοποθέτηση του Μπολσονάρου είναι απαράδεκτη από πλευράς του αρχηγού ενός κράτους το οποίο έχει κυρώσει διεθνείς συμφωνίες που καταδικάζουν τα βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Είναι πολύ σοβαρό το ότι ο πρόεδρος εξυμνεί έναν διαβόητο βασανιστή και υπερασπίζεται τα βασανιστήρια ως κρατική πολιτική», τόνισε η Ρουσέφ στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο συνταγματάρχης Κάρλους Αλμπέρτου Ούστρα, που πέθανε το 2015, ήταν επικεφαλής της διαβόητης βραζιλιάνικης υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών DOI-CODI, που πρωτοστάτησε στην καταστολή της βραζιλιάνικης αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2008, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι επέβλεπε προσωπικά τους βασανισμούς υπόπτων και αντιφρονούντων.

Η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας κατέγραψε 45 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Ούστρα στη διοίκηση της ασφάλειας του στρατιωτικού καθεστώτος, καθώς και 502 υποθέσεις βασανισμών.

Αλλά για τον Μπολσονάρου, ο Ούστρα «ήταν εθνικός ήρωας, ο οποίος απέτρεψε τον κίνδυνο η Βραζιλία να περιπέσει σε αυτό που θέλει η αριστερά σήμερα». Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε αυτή τη δήλωση πριν συναντηθεί με τη χήρα του θανόντος στρατιωτικού.

Πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών που ενηλικιώθηκε επί δικτατορίας, ο Μπολσονάρου έχει εξυμνήσει επανειλημμένα την κληρονομιά του βραζιλιάνικου στρατιωτικού καθεστώτος και συμπεριέλαβε πολλούς απόστρατους στρατηγούς στην κυβέρνηση που σχημάτισε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Το 2016, ο Μπολσονάρου αφιέρωσε στον Ούστρα την ψήφο με την οποία τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσας που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί δικτατορίας.