Ο ηγέτης της Λέγκας έκανε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα πως θα κατέθετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει μαζί με τα πέντε αστέρια, επιδιώκοντας να πάει η Ιταλία σε εκλογές, αφού πιστεύει πως θα τις κερδίζει και θα μπορεί πλέον να κυβερνά μόνος του.

Όμως όπως φαίνεται ο Υπουργός εσωτερικών λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο, αφού το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων, το αντιπολιτεύομενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αριστερό LEU ψήφισαν χθες υπέρ του να αναβληθεί η συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Εάν δημιουργηθεί μια συμμαχία μεταξύ αυτών των κομμάτων, τότε μπορούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πετώντας έξω τον Σαλβίνι και το κόμμα του.

Σε κάποια φάση την επόμενη εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα πιθανόν ο Σαλβίνι να πετύχει αυτό που θέλει και να ρίξει την κυβέρνηση. Σε εκείνη τη φάση, η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο Ματαρέλα, που θα πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Θα έχει διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες. Εάν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει τρόπος σχηματισμού μιας σταθερής, νέας κυβέρνησης, θα προκηρύξει εκλογές, που πιθανόν να διενεργηθούν στα τέλη Οκτωβρίου, τριάμισι περίπου χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ίσως διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών ενόψει των εκλογών.

Το Κίνημα 5 Αστέρων, το PD και το LEU έδειξαν χθες ότι μαζί έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να ελέγχουν το κοινοβούλιο. Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του θα θριαμβεύσουν στις πρόωρες εκλογές, οι αντίπαλοί τους έχουν ένα κίνητρο να κρατήσουν ζωντανό το σημερινό κοινοβούλιο. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, έως και οι μισοί από τους βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων φαίνεται ότι θα χάσουν την έδρα τους, γεγονός που τους καθιστά ανοικτούς σε άλλες εναλλακτικές.