Η μαύρη τρύπα που είναι γνωστή ως Τοξότης A * (Sgr A *) βρίσκεται στη μέση του Γαλαξία, μόλις 26.000 έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη μαύρη τρύπα για τέσσερις ημέρες τον Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck II στη Χαβάη είδαν την «έκρηξη».

Ενώ είναι γνωστό ότι η τρύπα είναι «εξαιρετικά μεταβλητή» για χρόνια, οι νέες παρατηρήσεις κατέγραψαν πολύ «πιο φωτεινά επίπεδα ροής» το 2019 , σύμφωνα με μελέτη που έγινε αποδεκτή από το περιοδικό Astrophysical Journal Letters. Η κατανομή των μεταβολών ροής από τις τέσσερις νύχτες περιγράφεται επίσης ως «πολύ ασυνήθιστη» σε σύγκριση με ιστορικά δεδομένα από τα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του Keck II.

Ο Tuan Do, ένας αστρονόμος στην UCLA ο οποίος παρατηρεί τη μαύρη τρύπα εδώ και χρόνια, έγραψε στο twitter για το απίστευτο γεγονός το Σάββατο. «Η μαύρη τρύπα είναι πάντα μεταβλητή, αλλά αυτό ήταν το πιο περίεργο που έχουμε δει στην υπέρυθρη ακτινοβολία μέχρι στιγμής», έγραψε ο Do.