Την υποχρέωση της Ρωσίας για την τήρηση των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν,  κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, πριν την ενάρξη των διμερών συνομιλιών των δύο ηγετών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού υποδέχθηκε τον Ρώσο ηγέτη στη θερινή προεδρική κατοικία στη νότια Γαλλία, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στη Γαλλία, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ρωσίας,.εξέφρασε την πίστη του σε «μια ευρωπαϊκή Ρωσία» ενώ τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα.

«Ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και πάνω από έναν μήνα, στη Μόσχα, οργανώνονται κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις, αφού οι αρχές απαγόρευσαν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντας την προτροπή του Μακρόν, είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και τόνισε πως οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε την επισκέψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα τον Μάιο του 2020 για την 75η επέτειο από τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.