Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε το βράδυ της Τρίτης την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, η οποία έγινε δεκτή.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην πολιτική κρίση.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.

Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. 

Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στον ορίζοντα διαφαίνονται τρεις λύσεις: γεφύρωση του χάσματος με συνέχιση της διακυβέρνησης από Λέγκα και Πέντε Αστέρων –πράγμα πολύ δύσκολο· συμμαχία των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς  του Δημοκρατικού Κόμματος και της αριστεράς, βάσει διαπραγμάτευσης και αναλυτικού προγράμματος· επιστροφή στις κάλπες το φθινόπωρο. 

Σκληρή επίθεση Κόντε στον Σαλβίνι

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, ο Κόντε εκφώνησε μια πολύ σκληρή ομιλία κατά του Ματέο Σαλβίνι, κατηγορώντας τον αρχηγό της Λέγκας ότι ήταν «ανεύθυνος» προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», είπε ο Κόντε. «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Στην ομιλία του στη Γερουσία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας» κάνοντας λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και τονίζοντας τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Κόντε κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα».

Επίσης, ο Κόντε στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».