Ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί τη χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου έπειτα από πρόσκληση της βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας Β'.

Μεσολάβησε, όμως, την περασμένη εβδομάδα, το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη Γροιλανδία, που αποτελεί αυτόνομη δανέζικη επικράτεια.

Η πρόταση Τραμπ απορρίφθηκε από την πρωθυπουργό Μέττε Φρεντέρικσεν ως «παράλογη», λέγοντας πως ελπίζει ο κ. Τραμπ να μην σοβαρολογεί. 

Σήμερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, παρότι λίγο πριν ο Αμερικανός πρέσβης στην Κοπεγχάγη έγραφε στο Twitter ότι «η Δανία είναι έτοιμη για την επίσκεψη Τραμπ».

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε «ενοχλημένη» από την αιφνιδιαστική ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας, εντούτοις, ότι «δεν υπάρχει κρίση» στις σχέσεις Κοπεγχάγης - Ουάσινγκτον.

«Είμαι προφανώς ενοχλημένη και έχω εκπλαγεί από την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου» δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, σημειώνοντας πως η πρόσκληση της χώρας της ισχύει.

Η πρωθυπουργός της Δανίας επανέλαβε, επίσης, ότι η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση.