Το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς, ψήφισε ομόφωνα να προτείνει στον πρόεδρο Ματαρέλα να συγκροτήσει μια «κυβέρνηση αλλαγής» μαζί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Από τη Ρώμη, η δημοσιογράφος του Euronews, Τζόρτζια Ορλάντι, μεταφέρει το κλίμα:

«Δύο ημέρες διαβουλεύσεων για να μπορέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να βρει μια νέα εναλλακτική πλειοψηφία και γρήγορα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πολλές διεθνείς υποχρεώσεις, όπως η Σύνοδος των G7 στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο, αλλά και η επικείμενη υποψηφιότητα του Ιταλού Επιτρόπου για τη νέα Επιτροπή της ΕΕ. Και το σημαντικότερο, η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό το τελευταίο είναι προτεραιότητα για τον Ματαρέλα, ακόμα και κατά τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζινγκαρέτι επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει πλήρη υποστήριξη από τα μέλη του κόμματος να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο πάνω στο σχέδιο του των 5 σημείων, αλλιώς είπε ότι η Ιταλία θα πρέπει να επιστρέψει στις κάλπες».

Σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζινγκαρέτι απαρίθμησε πέντε προγραμματικά σημεία που είναι οι όροι τους οποίους θέτει στα Πέντε Αστέρια για μια συμφωνία:

  1. Πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη
  2. πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του κοινοβουλίου
  3. ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος
  4. αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξάρχοντα ρόλο της Ευρώπης
  5. στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική προς περισσότερη αναδιανομή και επενδύσεις

Πηγή: euronews.com