Η λίμνη βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα Ιμαλάια και η παρουσία των σκελετών εκεί παραμένει «μυστήριο».

Από μια τελευταία μελέτη που έκαναν οι ερευνητές σε 38 σκελετούς, προέκυψε ότι 14 από τους νεκρούς κατά πάσα πιθανότητα κατάγονταν από τις ακτές της ανατολικής Μεσόγειου και προσομοιάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Από τους υπόλοιπους, 23 σκελετοί ταιριάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μία χιλιετία αργότερα, μεταξύ του 10ου και του 7ου αιώνα πΧ. Ενώ ένας ακόμα νεκρός προήλθε από την νοτιοανατολική Ασία.

«Ήταν έκπληξη για εμάς η γενετική προέλευση των σκελετών της λίμνης. Η παρουσία ατόμων με προέλευση που συνδέεται με την ανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι η λίμνη δεν προκαλούσε μόνο το ενδιαφέρον γηγενών πληθυσμών, αλλά προσέλκυε επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο», λέει η εξελικτική βιολόγος και συντάκτρια της έκθεσης Éadaoin Harney.

Τα σενάρια για τους σκελετούς – Θρύλοι και πραγματικότητα!

Από το 1942 όταν και ανακαλύφθηκαν οι σκελετοί στη λίμνη Roopkund, τα σενάρια για τα λείψανα, την προέλευσή τους αλλά και την αιτία θανάτου δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα λοιπόν με μία εκδοχή πρόκειται για τον βασιλιά του Κανάουχ που ταξίδευε με την έγκυο γυναίκα του, υπηρέτες, ένα χορευτικό συγκρότημα και άλλους περαστικούς για ένα προσκύνημα, σκοτώθηκαν από ισχυρή χαλαζόπτωση. 

Το 2004, αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέλεξαν δείγμα από τα σκελετικά απομεινάρια και με ραδιοχρονολόγηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πτώματα χρονολογούνταν γύρω στο 850 μ.Χ. Η απουσία κοντινού οικισμού και τα υπάρχοντα που βρέθηκαν δίπλα στους σκελετούς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίσως πρόκειται για μια ομάδα ταξιδιωτών. 

Εννέα χρόνια αργότερα, μια ομάδα ερευνητών, αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων ανακάλυψαν και την αιτία θανάτου των ταξιδιωτών. Ισχυρή χαλαζόπτωση, με χαλαζόκοκκους στο μέγεθος μιας μπάλας του κρίκετ ήταν η αιτία που πέθαναν ακαριαία περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Η «λίμνη των σκελετών» έχει γίνει πόλος έλξης ταξιδιωτών που θέλουν να δουν τους σκελετούς που βρίσκονται παραλίμνια αλλά και στον πάτο της λίμνης Roopkund.