Το «αόρατο» στα ραντάρ ρωσικό μαχητικό Su-57 αποτελεί εν πολλοίς το «αντίπαλον δέος» του αμερικανικού F-35, από το πρόγραμμα του οποίου αποκλείστηκε η Τουρκία, λόγω της επιλογή της να αγοράσει από τη Μόσχα το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία. «Μπορεί αυτή να είναι σε επιβατικά ή μαχητικά αεροσκάφη» είπε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η παράδοση της δεύτερης παρτίδας του εξοπλισμού του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού. «Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», δήλωσε.

Κέρασε και... παγωτό ο Πούτιν

Αφού είδαν τα εκθέματα, οι δύο ηγέτες σταμάτησαν έξω από την έκθεση για παγωτό – βανίλια για τον Ερντογάν, σοκολάτα για τον Πούτιν. Ο Πούτιν πλήρωσε τα δύο παγωτά με ένα χαρτονόμισμα των 5.000 ρουβλίων (περίπου 68 ευρώ).

Ο ίδιος ζήτησε την πωλήτρια να δώσει τα ρέστα στον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ντένις Μαντούροφ, που στεκόταν δίπλα του «για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της αεροναυπηγικής»!