Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική περίοδος θα ανασταλεί κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμία για την έξοδο από την ΕΕ.

«Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν», πρόσθεσε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, την ώρα που η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, Laura Kuenssberg, εξηγεί ότι αυτό σημαίνει ότι η ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα καθυστερήσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Αλλά κυρίως σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο αυτόν οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να ψηφίσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Η «ντρίμπλα» της κυβέρνησης Τζόνσον προκάλεσε διαμάχες, με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ενέργεια που εμποδίζει τους βουλευτές να διαδραματίσουν το δημοκρατικό τους ρόλο στη διαδικασία του Brexit.

Η δημοσιογράφος του BBC μεταδίδει ότι η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι πρόκειται για «τυπική διαδικασία της βασιλικής ομιλίας», παρά τον «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με συμφωνία αλλά είναι «θέμα ζωής και θανάτου» να πραγματοποιηθεί το «διαζύγιο» και να μη χαθεί η προθεσμία.