Πρώην υπουργοί των Συντηρητικών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με βουλευτές των Εργατικών και αναμένεται να επιχειρήσουν να αποτρέψουν νομοθετικά την άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και να επιτύχουν μία νέα αναβολή για τις 31 Ιανουαρίου 2020, 

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι μία τέτοια κίνηση θα καταστήσει τις περαιτέρω συνομιλίες με την ΕΕ επί μίας νέας συμφωνίας «αδύνατες».  

Ο ίδιος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά σίγουρος ότι μπορεί να επιτύχει μία συμφωνμία με την ΕΕ, αν έχει την υποστήριξη των βουλευτών. Τόνισε επίσης ότι δεν θέλει μία «χωρίς νόημα νέα αναβολή», πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ να αναβάλλω το Brexit» δήλωσε ο Τζόνσον.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ο Τζόνσον επιθυμεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της θέλησης του βρετανικού λαού και να κατηγορήσει τους βουλευτές για την προκήρυξη των νέων εκλογών, που αναμένονται εντός έξι εβδομάδων.

Το BBC αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να προκηρύξει τελικά πρόωρες εκλογές για τις 14 Οκτωβρίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ίσως και αύριο Τετάρτη.

Η επίμαχη νομοθετική πρόταση

Στο μεταξύ τη νομοθετική πρόταση που θα επιχειρήσουν να προωθήσουν αύριο στο κοινοβουλίο οι βουλευτές που αντιτίθενται στο Brexit έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν.

Το νομοσχέδιο θέτει δύο προθεσμίες: Στις 19 Οκτωβρίου: Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είτε θα πρέπει να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία Αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, είτε μία πρόταση που θα προβλέπει Brexit χωρίς συμφωνία, είτε  να αιτηθεί από την ΕΕ παράταση του άρθρου 50 έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία συμφωνία μετά τις 19 Οκτωβρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου, το Brexit θα μπορεί να συμβεί συντομότερα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση μη συμφωνίας ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Χίλαρι Μπεν, το νομοσχέδιο έχει διακομματική υποστήριξη «από βουλευτές που πιστεύουν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα βλάψει σοβαρά την οικονομία και τη χώρα» και «δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον».

Προς εκλογές στις 14 Οκτωβρίου

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αύριο επί του παραπάνω σχεδίου. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, ο Τζόνσον θα καταθέσει τότε πρόταση στη βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Οκτωβρίου. Η σχετική ψηφοφορία, για τις εκλογές, θα γίνει την Τετάρτη και θα απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει.

«Οι βουλευτές θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με μια πολύ απλή επιλογή καθώς ψηφίζουν. Αν ψηφίσουν να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να διαπραγματευτεί…αυτή θα είναι καλύτερη ευκαιρία για την Βρετανία να πετύχει μια συμφωνία», ανέφερε κυβερνητική πηγή. «Αλλά, αν ψηφίσουν αύριο να οδηγήσουν σε ναυάγιο την διαπραγματευτική διαδικασία, να αντιταχθούν στο να δώσουν στην Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, τότε θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι επακολουθεί».