H κυβέρνηση του Τζόνσον υπέστη κρίσιμη ήττα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι βουλευτές κατάφεραν με πλειοψηφία 328 έναντι 301 να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά, 21 βουλευτές των Τόρις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πρώην υπουργών, ψήφισαν κατά της κυβέρνησης, παρά την απειλή της διαγραφής τους από το κόμμα.

Ανάμεσα στους «αντάρτες» συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο εγγονός Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς.


Οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή του νομοσχεδίου που μπορεί να καθυστερήσει το Brexit πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου.

Αντιδρώντας, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει τη διαδικασία για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

«Οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να επιλέξουν» δήλωσε.

Εντούτοις, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποτροπή της άτακτης εξόδου θα πρέπει να περάσει πριν από τις πρόωρες κάλπες.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η απόφαση της Βουλής συνεπάγεται ακύρωση οποιαδήποτε συμφωνίας και προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Τι θα γίνει στο εξής;

Στη Βουλή αναμένεται να προωθηθεί την Τετάρτη, με διακομματική στήριξη, το νομοσχέδιο που προσπάθησε να αποτρέψει ο Μπόρις Τζόνσον.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Βουλή θα πρέπει να έχει στα χέρια της και να εγκρίνει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου μία νέα συμφωνία. Αν δεν την έχει, θα πρέπει να ψηφίσει μέχρι τότε υπέρ ενός άτακτου Brexit (πράγμα που, όπως φάνηκε, δεν πρόκειται να γίνει). 

Αν δεν συμβεί τίποτα από τα δύο παραπάνω μέχρι τότε -δηλαδή, στην ουσία, αν δεν υπάρξει συμφωνία- ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι υποχρεωμένος να ζητήσει μία νέα παράταση της προθεσμίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Όπως είναι φανερό, το νομοσχέδιο συνεπάγεται πλήρη ανάληψη του ελέγχου της διαδικασίας του Brexit από τη Βουλή, σε βάρος της κυβέρνησης, παρά τις προσπάθειες του Τζόνσον να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

Η ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι διπλή, δεδομένου ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είδε -κυριολεκτικά με τα μάτια του- να χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς ο βουλευτής Φίλιπ Λι σηκώθηκε από τα έδρανα των Τόρις και κάθησε στα έδρανα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, προσχωρώντας στο κόμμα.

Όσο για τις «απειλές» του Βρετανού πρωθυπουργού περί πρόωρων εκλογών, η υλοποίησή τους δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.

Όπως όλα δείχνουν, ο Τζόνσον επιδιώκει κάλπες στις 15 Οκτωβρίου -δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των Εργατικών, καθώς ο νόμος απαιτεί έγκριση από τα 2/3 των 650 βουλευτών. 

Εντούτοις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν (και μαζί του οι «αντάρτες» των Συντηρητικών) έχει ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν καλοδεχούμενες οι εκλογές, αλλά αυτές πρέπει να γίνουν μόνο εφόσον το άτακτο Brexit έχει φύγει από το τραπέζι.

O πολιτικός λαβύρινθος στον οποίο έχει εμπλακεί το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται εμφανής στο παρακάτω σχεδιάγραμμα του BBC. Και όπως φαίνεται στο τέλος του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης