Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Βουλή, η οποία αφορούσε το Brexit και το εάν η Βρετανία θα φύγει χωρίς συμφωνία ή θα ζητήσει επιπλέον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη μια στρατηγική ήττα.

Το κόμμα των Συντηρητικών, παράλληλα έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού 21 βουλευτές που ανήκουν στην κυβερνούσα παράταξη ψήφισαν κατά της πρότασης του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, με τον Μπόρις Τζόνσον να περνά στη διαγραφή τους.

«Κλειδί» οι 21 ανεξάρτητοι βουλευτές 

Αυτοί οι 21 βουλευτές θα βρίσκονται πλέον στο Βρετανικό κοινοβούλιο ως ανεξάρτητοι, με κάποιους από αυτούς να «φλερτάρουν» ήδη με την παράταξη των φιλελεύθερων.

Αυτό σημαίνει πως ο Μπόρις Τζόνσον, μη έχοντας την πλειοψηφία δεν μπορεί ουσιαστικά να περάσει απολύτως τίποτα. Τα χέρια του είναι «δεμένα», απ' όλες τις απόψεις.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν μάλιστα κι απόψε το βράδυ όπου το κοινοβούλιο έχει μια πολύ σημαντική ψηφοφορία, που αφορά το αν θα γίνει αποδεκτό ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Τζόνσον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δεχτεί μια ακόμη ντροπιαστική ήττα με την πλειοψηφία να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό και ουσιαστικά να «καίει» το χαρτί του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εκλογής του προσπαθούσε να «εκβιάσει» την ΕΕ επιμένοντας πως η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει.

Ο μόνος τρόπος να «αμυνθεί» στην παρούσα φάση ο Μπόρις Τζόνσον και να μην συνεχίσει ως ένας «ευνουχισμένος» πρωθυπουργός που θα παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αφού οι βουλευτές θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του κοινοβουλίου, είναι να πάει σε εκλογές, ευελπιστώντας πως θα τις κερδίσει και πως θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε να μπορεί να περάσει τις θέσεις του και να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ με οποιονδήποτε τρόπο.

Για πρόωρες εκλογές αποφασίζει το Κοινοβούλιο, όχι ο πρωθυπουργός 

Η αντιπολίτευση όμως δεν είναι διατεθειμένη να του «κάνει το χατήρι». Για να πάει η Μεγάλη Βρετανία σε εκλογές δεν αρκεί να το αποφασίσει ο πρωθυπουργός της, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα πρέπει και πάλι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής εκλογών και ο Τζέρεμι Κόρμπιν και το κόμμα των Εργατικών δήλωσαν ήδη πως δεν θα στηρίξουν το αίτημα αυτό.

Μπορεί να είθισται η αντιπολίτευση να δράττεται κάθε ευκαιρίας για εκλογές, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Κόρμπιν γνωρίζει πως από την στιγμή που ο Τζόνσον έχει χάσει την πλειοψηφία δεν θα μπορεί ουσιαστικά να κυβερνά και θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των Εργατικών σε οποιοδήποτε θέμα τίθεται προς ψήφιση.

Επιπλέον οι 21 του ανεξαρτητοποιήθηκαν χθες, θεωρείται απίθανο να στηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον στο θέμα των πρόωρων εκλογών, από τη στιγμή μάλιστα που η διαγραφή τους είναι τόσο πρόσφατη κι ακόμα δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν ενδεχομένως το πολιτικό τους μέλλον αλλού.

Ο Μπόρις Τζόνσον λοιπόν δύσκολα θα καταφέρει να περάσει κι αυτό το αίτημα.

Η νέα παράταση και το δημοψήφισμα

Ανεξάρτητα από το εάν θα περάσει η πρόταση του μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές η Μεγάλη Βρετανία θα ζητήσει νέα παράταση εξόδου από την ΕΕ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020. 

Μέχρι τότε θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί αν και κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο διαπραγματευτής της Βρετανίας θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα «αναγκαστεί» να φέρει μια συμφωνία στο τραπέζι, ενώ όσο περνάει ο καιρός και δεν βρίσκεται λύση δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος που θα θέτει το δίλλημα εξόδου χωρίς συμφωνία ή ακύρωση του Brexit.  

Από δω και στο εξής πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ένας πρωθυπουργός χωρίς καμία ουσιαστική εξουσία.