Η απόφαση αυτή του Κόντε ήρθε μετά την ανακοίνωση που έκανε την Τρίτη, ο πρόεδρος του κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο (M5S), ότι το 79,3% των μελών ψήφισε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, της προηγούμενης κυβέρνησης που περιλάμβανε το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα.

Όπως ανακοίνωσε ο Τζουζέπε Κόντε, Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, θα αναλάβει το στρατηγικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, χωρίς πολιτικούς δεσμούς με κανένα κόμμα, που θα παραλάβει το υπουργείο από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Λορέντσο Γκουερίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το Euronews, «Υπάρχει ακόμα δρόμος. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν όλο το βράδυ και συνεχίζονται και σήμερα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι από το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι ο νέος Ευρωπαϊκός Επίτροπος».

Η τελετή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης θα λάβει χώρα το πρωί της Πέμπτης στο προεδρικό μέγαρο.