Το βιβλίο πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία διαδικτυακά ή στο Ναυτικό Μουσείο, έναντι 12 τουρκικών λιρών (2 ευρώ), σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ερωτήσεις και απαντήσεις» και συγγραφέας είναι ο υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί , ο θεωρητικός των περισσότερων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής έχουν τυπωθεί 11.300 αντίτυπα.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί στο βιβλίο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από θεωρίες και χάρτες που δείχνουν τις τουρκικές θέσεις.

Για παράδειγμα, στο βιβλίο παρουσιάζεται πως η ΑΟΖ της Τουρκίας που σύμφωνα με τον Γιαϊτζί πρέπει να κηρυχτεί άμεσα, τέμνεται με της Λιβύης ενώ το Καστελόριζο είναι επίσης εντός τουρκικής ΑΟΖ.

Ο ίδιος σε πολλά σημεία προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να «κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με τη Λιβύη» και τονίζει: «Αντί να περιέλθουμε στη θέση της χώρας η οποία θα εκφράζει αντιρρήσεις στις συμφωνίες ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι παράκτιες χώρες, πρέπει εμείς να κηρύξουμε ΑΟΖ και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες».

Άξιο αναφοράς είναι πως στο οπισθόφυλλο του βιβλίου παρουσιάζεται ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», στον οποίο το Αιγαίο είναι διχοτομημένο, με την ανατολική πλευρά να είναι θαλάσσια περιοχή εντός τουρκικής κυριότητας. Το ίδιο συμβαίνει με την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Ο χάρτης βρισκόταν επίσης κρεμασμένος σε τοίχο πίσω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.