Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Ανατολής που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, και τόνισε ότι την πρόσφατη συνάντηση κορυφής της G20 που διεξήχθη στην Οζάκα, της Ιαπωνίας πρότεινε στον Ντόναλντ Τρμαπ να του πουλήσει όπλα.

«Είπα στον Ντόναλντ: αν θέλεις, σου πουλάμε (τέτοια όπλα) και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξισορροπήσουμε αμέσως τα πάντα. Είναι γεγονός, ότι οι ίδιοι λένε ότι σύντομα θα παράγουν τέτοια όπλα. Ασφαλώς και θα παράγουν, αλλά γιατί να ξοδεύουν χρήματα, όταν εμείς ήδη έχουν ξοδέψει γι αυτά και με αυτά μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάτι, όχι φυσικά σε βάρος της ασφάλειας μας, αλλά με στόχο να δημιουργήσουμε μια κατάσταση ισορροπίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει διάλογο για το «πώς και τι μπορεί να αξιολογηθεί, έχοντας υπ’ όψιν τον αριθμό των εκτοξευτήρων και τον αριθμό των κεφαλών».

«Πρόκειται για ένα ειδικό ζήτημα και εν πάση περιπτώσει η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν τέτοιο διάλογο, για μια τέτοια συζήτηση. Όμως προς το παρόν δεν έχουμε πάρει σαφή απάντηση από τους Αμερικανούς» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ προς το παρόν σιωπούν και δεν έχουν απαντήσει στις προτάσεις της Ρωσίας για τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Ανέφερε δε, ότι οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν την Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, ενώ ταυτόχρονα μιλάνε για σχέδια εγκατάστασης όπλων στο διάστημα.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρές προκλήσεις, με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Φανταστείτε ότι πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από τα κεφάλια τους, θα βρίσκεται διαρκώς σε τροχιά κάποιο είδος όπλου, ενδεχομένως και πυρηνικού. Κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει γενικά την κατάσταση στον κόσμο στον τομέα της ασφάλειας. Όμως προς το παρόν οι Αμερικανοί μας εταίροι, σε όλες μας τις προτάσεις που αφορούν τον αφοπλισμό και τον περιορισμό του ανταγωνισμού των εξοπλισμών τηρούν σιωπή και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει τίποτα το νέο», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία θα παράγει όπλα που είχαν απαγορευθεί από την συμφωνία που υπεγράφη μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου, η ισχύς της οποίας έληξε τον περασμένο μήνα και ότι η Μόσχα θα τα αναπτύξει πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας κατά την διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Ανατολής, εξέφρασε την ανησυχία του για τα πυραυλικά συστήματα που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα, καθώς μπορούν να πλήξουν τμήματα της ρωσικής επικράτειας.