Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά την εξαγγελία του Τσαβούσογλου για άνοιγμα «γενικού προξενείου» στην Αμμόχωστο ανέφερε πως «προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου» και το χαρακτήρισε «άνδρο παρανομίας» ενώ έκανε λόγο για «επίδειξη βαρβαρότητας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Γιαλούσα την Κυριακή, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «είμαι στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς της Γιαλούσας».

«Θα εγκαινιάσουμε το γενικό προξενείο μας στην Αμμόχωστο. Θα είναι η 243η αποστολή μας στον κόσμο», ανέφερε.

Για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου είπε πως θα ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων πως «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα». Ο κ. Τσαβούσολγου μίλησε και για το φυσικό αέριο και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην περιοχή λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν, αλλά να θέσουμε υπό εγγύηση το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού».