Οι σοροί χρονολογούνται στη μογγολική εισβολή στην Ευρώπη το 1238. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εγγονός του Τσένγκις Χαν, Μπάτου, αποδεκάτισε ολόκληρες κοινότητες.

Έπειτα από εξέταση των σορών, επιβεβαιώθηκε ότι τρία από τα θύματα είχαν συγγένεια μεταξύ τους και σκοτώθηκαν μαζί: μια γιαγιά, μια μητέρα και ένας εγγονός.

Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσίας, καθώς και από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, ανέλυσαν τα απομεινάρια της εισβολής για να σχηματίσουν μια σαφέστερη εικόνα για τα θύματα, οι σοροί των οποίων είχαν «πεταχτεί» σε έναν από τους εννιά μαζικούς τάφους.

Η γιαγιά, σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν τουλάχιστον 55 ετών, η μητέρα στα 30 με 40 και ο εγγονός δεν ήταν πάνω από 20 χρονών. 

Αν και το DNA επιβεβαίωσε ότι ήταν συγγενείς εξ αίματος, ήταν κάπως προφανές στους ανθρωπολόγους, καθώς μοιράζονταν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κρανίου και όλοι οι σκελετοί είχαν ένα κληρονομικό ελάττωμα που παράγει υποανάπτυκτo νωτιαίο μυελό.

Εξετάσεις που έγιναν στη στοματική κοιλότητα των σορών έδειξαν προχωρημένη τερηδόνα, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή της οικογένειας περιελάμβανε συχνή κατανάλωση μελιού και ζάχαρης, ένδειξη ότι ανήκαν σε ανώτερη οικονομική τάξη.

«Αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν και τα σώματα τους παρέμειναν στο χιόνι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Άσια Ενγκοβάτοβα, επικεφαλής των ανασκαφών.

Όπως φαίνεται, το Γιάροσλαβ ήταν μια πόλη που κυριολεκτικά «πνίγηκε» στο αίμα. 

Πηγή: Daily Mail