Για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, «πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα», προσθέτοντας, «με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης επιτέθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι «με τις μονομερείς της ενέργειες, δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους και όπως το 2011 και το 2012, απέρριψαν χωρίς δισταγμό ξανά την πρόταση που τους υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου».

Ακόμα τόνισε ότι , «η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, το συζητάμε αυτό και με την διεθνή κοινότητα». Ανέφερε ακόμα ότι αυτή η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι, «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν να αποτελούν μειονότητα, λέγοντας ότι τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί χάσιμο χρόνου το να μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής ισότητας».

Επίσης τόνισε ότι έαν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας  (ΤΡΑΟ), «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην περιοχή που πήρε άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Τέλος για την πρόταση του η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη σχετικά με το φυσικό αέριο δήλωσε, «κατ’ εμάς απέχει από του να είναι σοβαρή, δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό που να να μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κρύβει ότι ποδηγετεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ταυτόχρονα αποπειράται να ναρκοθετήσει την όλη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να παραλείπει να προσπαθεί με τρόπο εντελώς ανυπόστατο να αποδώσει υπαιτιότητα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Η αξίωση ότι θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων τις ανεδαφικές τουρκικές αξιώσεις σχετικά με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων που θα σημαίνει και πλήρη έλεγχο του κράτους, είναι το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής βούλησης για δημιουργικές διαπραγματεύσεις και συνιστά μια ωμή απόπειρα να προκαταλάβει τις συνομιλίες», σημειώνει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι προσβλητικές αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να εκθέτουν την Τουρκία.

«Με τέτοιες αναφορές σαν αυτές που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου, είναι σαν να ομολογεί η τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν αδίκω και γι’ αυτό επινοεί τον δόλο. Σίγουρα πάντως εμφανίζεται ανέτοιμη να συνδιαλλαγεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κοινώς παραδεκτών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», σημειώνει.

Ταυτόχρονα απορρίπτει κατηγορηματικά τις επιτηδευμένες προσπάθειες του Τούρκου Υπουργού να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς με διάφορες υπόνοιες και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

«Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτή την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα ΗΕ, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων», καταλήγει ο Πρόδρομος Προδρόμου.